ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΔΡΟΓΕΝΗ ΑΛΩΠΕΚΙΑ (ΦΑΛΑΚΡΑ)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΔΡΟΓΕΝΕΤΙΚΗ ΑΛΩΠΕΚΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ

Στην προσπάθεια για την θεραπεία της σοβαρής τριχόπτωσης αλλά και της αλωπεκίας ανδρογενετικού τύπου (φαλάκρα), οι έρευνες που γίνονται παγκοσμίως, οδηγούν σε νέες μεθόδους φαρμακευτικής θεραπείας. 

Πιο κάτω παραθέτουμε μερικές επιστημονικές απόψεις για την ανάπτυξη και εξέλιξη της τριχοφυΐας, προκειμένου να γίνουν περισσότερο κατανοητές οι τελικές αναφορές για την αντιμετώπιση του προβλήματος απώλειας των μαλλιών.

Είναι σημαντικό να αναφερθούν κάποια στοιχεία για το βιολογικό κύκλο των τριχών στον άνθρωπο. Οι τρίχες στον άνθρωπο αναπτύσσονται ασύμμετρα. Η ανάπτυξη της τρίχας γίνεται σε τρείς φάσεις.

hair_cycle_phases.jpgΗ πρώτη φάση είναι η αναγενής, η οποία είναι ενεργητική και αποτελεί την πλέον μακροχρόνια φάση. Διαρκεί 4-5 χρόνια. Σε δεδομένη χρονική στιγμή οι περισσότερες τρίχες βρίσκονται σε αυτή τη φάση. Η διάρκεια της αναγενούς φάσης εξηγεί και το, γιατί οι τρίχες της κεφαλής μπορεί να φτάσουν μέχρι ένα ορισμένο μήκος, συνήθως μέχρι τη μέση ή και τους γλουτούς αλλά όχι π.χ μέχρι το έδαφος. 
Η δεύτερη φάση είναι η καταγενής κατά την οποία  σταματά ο πολλαπλασιασμός των κυττάρων στο θύλακο της τρίχας και αρχίζει η παλινδρόμηση. Αυτή, διαρκεί λίγες βδομάδες. 

Ακολουθεί η τελογενής φάση. Διαρκεί περίπου 3 μήνες. Κατ΄ αυτήν, παρουσιάζεται η απόπτωση των τριχών. 

Δεδομένου ότι ο βιολογικός κύκλος των τριχών είναι τόσο ενεργός, εμφανίζεται επιρρεπής σε διάφορους παράγοντες. Εδώ, θα ασχοληθούμε μόνο με την ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία (φαλάκρα) Α.τ.Α.

 

alopecia_man.jpgΗ Α.τ.Α. οφείλεται στην επίδραση των ανδρογόνων επί των τριχοθυλακίων σε άτομα με γενετική προδιάθεση. Κυριότερος εκπρόσωπος των ανδρογόνων είναι η τεστοστερόνη. Πολύ σωστά πρώτος ο Αριστοτέλης, παρατήρησε ότι τα παιδιά και οι γυναίκες δεν παρουσίαζαν φαλάκρα. Όμως, τόσο στους φαλακρούς όσο και στους ανθρώπους που διατηρούν τα μαλλιά τους, η τεστοστερόνη είναι γενικά στα ίδια φυσιολογικά επίπεδα στο αίμα, άρα άλλο είναι το αίτιο της αλωπεκίας, και όχι αυτή καθεαυτή η ανδρική ορμόνη.
Στο θύλακο λοιπόν της τρίχας, η τεστοστερόνη, με τη δράση του ενζύμου 5α-αναγωγάση (5α-reductase), μετατρέπεται στο ισχυρότατο παράγωγό της, την διυδροτεστοστερόνη (DHT), που είναι υπεύθυνη για την ανδρογενετική αλωπεκία. Προφανώς όσοι έχουν κληρονομήσει την παρουσία του ενζύμου στους θυλάκους της τρίχας (άνδρες ή γυναίκες ) θα παρουσιάσουν νωρίτερα ή αργότερα αλωπεκία. Στην εξέλιξη της νόσου επιβαρυντικό ρόλο φαίνεται να παίζει η ψυχολογική επιβάρυνση για την εμφάνιση του προβλήματος. Στο 5% των ανδρών πριν τα 20 έτη αρχίζει μία συμμετρική μετωποκροταφική αραίωση καθώς και ελαφρά απώλεια των τριχών κατά μήκος της πρόσθιας γραμμής (τύπος Ι). Κατά την τρίτη δεκαετία, υπάρχει επιδείνωση και μερική απώλεια των τριχών της κορυφής (τύπος ΙΙ). Με την αύξηση της ηλικίας η απώλεια γίνεται εντονότερη και στις δύο θέσεις(τύπος ΙΙΙ).Στον τύπο ΙV γίνεται συνένωση των δυο θέσεων και πλήρης απογύμνωση της βρεγματικής περιοχής. Τέλος στον τύπο V παραμένει μόνο μια περιφερειακή ζώνη τριχώματος.

alopecia_woman.jpg

Στις γυναίκες, η ανδρογενετική αλωπεκία, αρχίζει αργότερα και εξελίσσεται βραδύτερα. Αρχικά η εικόνα είναι τύπου διάχυτης αραίωσης στην κορυφή. Ο τύπος Ι αναπτύσσεται στην ηλικία των 40 ετών, ενώ οι τύποι IV και V είναι εξαιρετικά σπάνιοι. Η παραγωγή τεστοστερόνης και στη συνέχεια, της DHT όμως, μπορεί να είναι αυξημένη οπότε πρέπει να γίνεται μερικές φορές ορμονικός έλεγχος. Άλλες φορές όμως υπάρχει απλά γενετική προδιάθεση, ιδίως αν οι συγγενείς και από τους δύο γονείς έχουν πρόβλημα αλωπεκίας.

Από τα πιο πάνω αναφερόμενα κρατάμε την άμεση επίδραση των επιπέδων DHT που ευθύνονται βασικά για την απώλεια των τριχών. Ας πούμε μερικά ακόμα για την DHT (διυδροτεστοστερόνη). 

dht.jpgDHT και Ανδρογενετική Αλωπεκία
Η διάγνωση της Ανδρογενετικής Αλωπεκίας είναι βέβαιη όταν:
1. Παρατηρείται τριχόπτωση με πολύ γοργό ρυθμό
2. Τα μαλλιά αναπληρώνονται με πολύ αργό ρυθμό
3. Οι τρίχες γίνονται μικρότερες, πιο λεπτές και πιο αδύναμες

Η Ανδρογενετική Αλωπεκία επηρεάζει περίπου το 30% των ανδρών μέχρι τα 30 και το 50% μέχρι τα 50. Επιπλέον, επηρεάζει και το 40% των γυναικών μέχρι τα 50.

Οι λόγοι που προκαλούν Ανδρογενετική Αλωπεκία δεν έχουν κατανοηθεί πλήρως και όπως μαρτυρά το όνομα της, εμπεριέχει ορμονικούς (ανδρογονικούς) αλλά και γενετικούς παράγοντες.

Πολλές γυναίκες παρατηρούν αραίωση στα μαλλιά τους κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης, καθώς τότε αλλάζουν και τα επίπεδα της διυδροτεστοστερόνης (DHT) στο τριχωτό του κεφαλιού.
Για τους άνδρες, η ορμόνη DHT είναι απαραίτητη κατά την περίοδο της σωματικής ανάπτυξης και ωρίμανσης, καθότι είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη των τριχών στο πρόσωπο και στο σώμα. Αργότερα όμως, μετά τα 18 έτη, η DHT είναι ο λόγος της σταδιακής σμίκρυνσης των τριχοθυλακίων στο τριχωτό της κεφαλής. 
Με τη πάροδο του χρόνου, το τριχοθυλάκιο γίνεται όλο και πιο αδύναμο και κατά συνέπεια παράγει και πιο αδύναμες τρίχες. Επιπλέον, η DHT αυξάνει το ρυθμό της τριχόπτωσης, αφού επιταχύνει την έλευση και αυξάνει σε διάρκεια την τελογενή φάση της τρίχας, μειώνοντας ταυτόχρονα, την Αναγενή Φάση. Αυτό σημαίνει πως χάνονται ακόμα περισσότερα μαλλιά. Αν δεν ακολουθηθεί επιτυχημένη αγωγή, αυτή η διαδικασία θα συνεχιστεί μέχρι τα τριχοθυλάκια να πεθάνουν.

 

Παρακάτω αναφέρουμε τα κυριότερα φάρμακα που μετά από μελέτες, έδειξαν να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της αλωπεκίας.

 

Η Minoxidil διεγείρει τους θύλακες των τριχών και την ανάπτυξή τους, αλλά δεν μειώνει την διυδροτεστοστερόνη (DHT) ή το ένζυμο 5-άλφα αναγωγάση που είναι υπεύθυνο για του συσσώρευσή της, γύρω από τον θύλακα της τρίχας. Είναι όμως η βασικότερη και περισσότερο μελετημένη ουσία που βοηθά στην ανάπτυξη των μαλλιών λόγω της βελτίωσης της κυκλοφορίας του αίματος και της βελτίωσης των χαρακτηριστικών της. Διάρκεια ζωής, αύξηση της διαμέτρου της τρίχας και του τριχοθυλακίου. Τα ευεργετικά της αποτελέσματα σταματούν με το τέλος της χρήσης της.

H Tretinoin είναι ένα ρετινοειδές το οποίο αφενός, αυξάνει την απορροφητικότητα των ουσιών που χρησιμοποιούμε τοπικά και αφετέρου, βελτιώνει το ρυθμό ανάπτυξης των κυττάρων δημιουργώντας ένα υγιέστερο περιβάλλον στο δέρμα.

Η Finasteride είναι ένας αναστολέας της 5α-αναγωγάσης. Με την αναστολή της 5α-αναγωγάσης, η φιναστερίδη αποτρέπει την μετατροπή της τεστοστερόνης σε διυδροτεστοστερόνη (DHT) κατά περίπου 65-70%. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί ανατρέπει στη βάση της, όλη τη διαδικασία απόπτωσης των τριχών. Μπορεί να είναι μια ουσία που έχει παρενέργειες σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν χορηγείται από του στόματος, αλλά η χρήση της σε τοπικά σκευάσματα, παρέχει ασφάλεια.

Το Azelaic acid σε έρευνα, που τεκμηριώθηκε από την British Journal of Dermatology δείχνει ότι είναι επίσης ένας ισχυρός αναστολέας της 5-άλφα αναγωγάσης του ενζύμου δηλαδή που δημιουργεί από την Τεστοστερόνη, την Διυδροτεστοστερόνη (DHT). Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι όταν το αζελαϊκό οξύ συνδυάζεται με τη βιταμίνη Β6 και ψευδάργυρο είναι τόσο αποτελεσματικό, που και μόνο του αρκεί για να αναστείλει την 5-άλφα αναγωγάση κατά 90%.

Η Progesterone, η πολύ σημαντική αυτή ορμόνη για το γυναικείο φύλο, είναι ένας φυσικός αναστολέας της 5-άλφα αναγωγάσης. Έτσι, με αυτή της τη δράση, η προγεστερόνη δρα μειώνοντας αποτελεσματικά την διυδροτεστοστερόνη (DHT). Η παραγωγή της DHT επανέρχεται, αν η θεραπεία διακοπεί.

 

Τα παραπάνω δεδομένα, μας οδήγησαν στο να μελετήσουμε και να παράγουμε

στο εργαστήριο του Φαρμακείου μας, σκευάσματα που συνδυάζουν παράγοντες

που επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα την τριχοφυΐα.

 

Περισσότερες πληροφορίες μπορούμε να σας δώσουμε, συζητώντας την δική σας περίπτωση.

Κάθε προϊόν, έχει επιστημονική τεκμηρίωση και είναι στα πλαίσια μιας σοβαρής επιστημονικής προσπάθειας επίλυσης του προβλήματος της ανδρογενούς αλωπεκίας.

 

 

 

Σαμπαζιώτης Γεώργιος

Σαμπαζιώτης Δημήτριος

Φαρμακοποιοί.