Ενημέρωση για το ελαιώδες εκχύλισμα της Alkanna tinctoria root

Η αλοιφές που περιέχουν το ελαιώδες εκχύλισμα της Alkanna tinctoria root, είναι γαληνικά σκευάσματα εντος Φαρμακοποιίας.

Στο εργαστήριό του Φαρμακείου μας υπάρχει δυνατότητα σύνθεσης, μετά την απαραίτητη σύσταση γιατρού.

Η ΙΣΧΥΡΗ ΕΠΟΥΛΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΑΛΟΙΦΩΝ με ελαιώδες εκχύλισμα Alkanna tinctoria root

(εμπεριέχονται γενικές οδηγίες φροντίδας της πληγής)

 

Βοτανολογία: Το φυτό Alkanna tinctoria (Αλκάννα η βαπτική ή βαφόρριζα), είναι ένα διετές ή πολυετές εγγενές φυτό της νότιας Ευρώπης που ανήκει στην οικογένεια των βοραγινοειδών (boraginaceae). Φθάνει τους 50 πόντους ύψος, έχει τριχωτά, και επιμήκη φύλλα, τα δε άνθη του είναι συνήθως μπλε-μωβ, ή σε κάποιες ποικιλίες (Alcanna orientalis), κίτρινα ή υπόλευκα. Η ρίζα του φυτού η οποία συνήθως είναι πολύ μεγάλη αναλογικά προς το μέγεθος του φυτού, παράγει μία κόκκινη βαφή από τον φλοιό της. Ένα από τα κύρια συστατικά της ρίζας της είναι η αλκαννίνη, μια χρωστική ευδιάλυτη στα έλαια και τις αλκοόλες που δίνει ένα έντονο πορφυρό χρώμα.

 Ιστορία: Η αποτελεσματικότητα της Αλκαννίνης σε περιπτώσεις επούλωσης

 

τραυμάτων, πληγών και ελκών είναι απολύτως αποδεδειγμένη εδώ και δεκαετίες. Οι φαρμακευτικές ιδιότητες αυτής της ουσίας ήταν καταγεγραμμένες ήδη από την εποχή του Διοσκουρίδη, του πατέρα της Φαρμακολογίας οποίος έζησε τον 1ο αιώνα Μ.Χ. αλλά το έργο του αποτέλεσε έως το 1600, την μοναδική φαρμακολογική αναφορά, Ανατολής και Δύσης.Alkanna tinctoria root 1.jpgΗ πρώτη αναφορά σε βιβλιογραφία για τις ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες της ρίζας του φυτού Alkanna tinctoria γίνεται στο έργο του Διοσκουρίδη «Περί ύλης Ιατρικής», όπου την ανaφέρει ως φάρμακο για την θεραπεία πληγών και εγκαυμάτων. Αργότερα, στα χρόνια του Βυζαντίου η ρίζα του φυτού Alkanna tinctoria χρησιμοποιείται σαν χρωστική ουσία με το όνομα ριζεΐνική πορφύρα.

Το 1710 ο Άγγλος γιατρός William Salman στο έργο του “English Herbs” αναφέρεται στις θεραπευτικές ιδιότητες συνταγής από εκχύλισμα Alkanna tinctoria root σε λάδι ελιάς, με πολύ καλά αποτελέσματα στην επούλωση βαθιών πληγών.

 

Φαρμακο-Χημεία: Το 1935 ο Brockmaun απομόνωσε την αλκαννίνη από τη ρίζα της Alkanna tinctoria και ανακάλυψε την εναντιομερή σχέση της με την σικονίνη.

nafthokinoni.jpgΗ Αλκαννίνη είναι λοιπόν μία ναφθοκινόνη, το μόριο της οποίας αποτελείται από δύο τμήματα, το ναφθαζαρινικό σύστημα και το τμήμα της πλευρικής αλειφατικής αλυσίδας το οποίο περιέχει και ένα ασύμμετρο κέντρο. Η αλκαννίνη βρίσκεται σε σημαντικές  ποσότητες στο φλοιό της ρίζας του φυτού Alkanna tinctoria σε μίγμα εναντιομερών με τη σικονίνη.

Φαρμακολογία: Οι βιολογικές μελέτες που έγιναν τα τελευταία 30 χρόνια, απέδειξαν ότι το ελαιώδες εκχύλισμα των ριζών της Alkanna tinctoria  έχει αντιμικροβιακή (εναντίον  των Staphylococcus aureus και Staphylococcus epidermidis), αντιφλεγμονώδη (ισχυρότερη από την Butazolidin)και αντινεοπλασματική δράση. Η σημαντικότερη όμως και η πιο ενδιαφέρουσα ιδιότητα της αλκαννίνης και της σικονίνης είναι η επουλωτική της δράση. Χορηγείται σε τραυματικές λύσεις της συνεχείας του δέρματος, εγκαύματα, άτονα έλκη διάφορης αιτιολογίας όπως έλκη από φλεβική στάση, έλκη από κατακλίσεις, οζώδη περιαρτηρίτιδα, σκληρό ερύθημα του Bazin και σε αιμορροΐδοπάθεια.

 Αν και οι θεραπευτικές ιδιότητες της Alkanna tinctoria  ήταν γνωστές από την αρχαιότητα, μόλις το 1978 επιβεβαιώθηκαν πειραματικά, και προσδιορίστηκαν τα δραστικά συστατικά (V.P. Papageorgiou, Experientia, 1978, 34, 1499 Kourounakis AP, Assimopoulou AN, Papageorgiou VP, et al. Alkannin and shikonin: effect on free radical processes and on inflammation - a preliminary pharmacochemical investigation. Arch.Pharm (Weinheim) 2002;335(6):262-266.). Με βάση τα παραπάνω πειράματα ο καθηγητής Β. Παπαγεωργίου παρασκεύασε και κατοχύρωσε, με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, φαρμακευτικό παρασκεύασμα. Αυτό, κυκλοφόρησε με το όνομα Histoplastin Red που παρασκευάστηκε από την «ΧΡΩΠΕΙ Α.Ε.» και αργότερα με το όνομα Helixderm από τις εταιρείες Π.Ν. Γερολυμάτος ΑΒΕΕ και ALAPIS ΑΒΕΕ.

Φαρμακοτεχνία: Βασιζόμενοι πάνω στην βιβλιογραφία και την επιστημονικά αποδεδειγμένη θεραπευτική δράση του ελαιώδους εκχυλίσματος της Alkanna tinctoria root, μπορούμε να παρασκευάσουμε γαληνικό σκεύασμα αλοιφή με το ως άνω ελαιώδες εκχύλισμα, κατόπιν της απαραίτητης συνταγής γιατρού.

Έχει δοκιμαστεί αποτελεσματικά η ισχυρή επουλωτική δράση του ελαιώδους εκχυλίσματος, σε εγκαύματα πρώτου βαθμού (4-7 μέρες θεραπεία για πλήρη ίαση) και σε εγκαύματα δευτέρου βαθμού (3-4 εβδομάδες θεραπεία για πλήρη ίαση) χωρίς παραμένουσες ουλές. Έχει επίσης ανταποκριθεί εντυπωσιακά σε σοβαρές περιπτώσεις κατακλίσεων και με τη βοήθειά του, επανέρχονται με φυσιολογική αναπαραγωγή δέρματος από τους ασθενείς.

Εντυπωσιακά αποτελέσματα, που πιστοποιούνται από γιατρούς αντιστοίχων ειδικοτήτων (χειρουργούς, πλαστικούς, δερματολόγους), έχουμε στην επούλωση πληγών μετά από επεμβάσεις (κύστη κόκκυγος), έλκη κατακλίσεων, διαβητικά έλκη κ.λ.π.

Θεραπευτική εφαρμογή

Γενικές οδηγίες για φροντίδα πληγής με τη χρήση αλοιφής με ελαιώδες εκχύλισμα Alkanna tinctoria root.

Οι αλοιφές αυτές όπως είπαμε, έχουν ισχυρή επουλωτική δράση, που βασίζεται στις ιδιότητες του ελαιώδους εκχυλίσματος της Alkanna tinctoria root.

Το ελαιώδες εκχύλισμα, εκτος από την επουλωτική του δράση, έχει και ισχυρή αντιφλεγμονώδη αλλά και αντιμικροβιακή δράση έναντι μικροβίων που συχνά βρίσκονται στο δέρμα, όπως τα, Staphylococcus aureus και Staphylococcus epidermidis.

Αυτή η ιδιότητα αλλά και γενικά η σύστασή τους, τις κάνει να μπορούν να χρησιμοποιούνται απευθείας στην πληγή και έτσι να ενεργούν αποτελεσματικά, δημιουργώντας παράλληληλα και το κατάλληλο περιβάλλον για την επούλωση:

  1. Πριν την εφαρμογή της αλοιφής, απλώνετε στην πάσχουσα περιοχή ένα αντισηπτικό τύπου betadine ή cetavlon και μετά από 1 λεπτό, ξεπλένετε την πληγή με φυσιολογικό ορό. Η παραμονή του αντισηπτικού αυτούσιου στην πληγή, δεν βοηθάει πολύ την επούλωση. Μία άλλη μέθοδος που εφαρμόζεται, είναι η χρήση διαλύματος betadine ή cetavlon (1 κουταλιά σούπας σε ένα λίτρο νερό), με το οποίο γίνονται λουτρά της πληγής και έτσι κάνετε και αντισηψία και καθαρισμό.
  1. Κατόπιν, ταμπονάρετε με ήπιες κινήσεις (όχι σέρνοντας), με αποστειρωμένη γάζα την πληγή. Την περιοχή γύρω από την πληγή την καθαρίζετε κανονικά με την γάζα σέρνοντάς την στην περιοχή, και αφαιρείτε και τα υπολείμματα της αλοιφής.
  1. Τοποθετείτε την αλοιφή πάνω σε αντικολλητική γάζα, περίπου 1/2cm πάχους με επιφάνεια λίγη μεγαλύτερη από την πληγή (η αλοιφή πρέπει να καλύπτει και λίγο γύρω το υγιές δέρμα) και κατόπιν, εφαρμόζετε την γάζα με την αλοιφή στην πληγή.
  1. Στηρίζετε τη γάζα με αντιαλλεργική κολλητική ταινία.

 

Ο τρόπος αυτός, βοηθά να κρατάει η πάσχουσα περιοχή την απαραίτητη υγρασία και το κατάλληλο περιβάλλον, ώστε να αρχίσει η δημιουργία κοκκιώδους ιστού που είναι το πρώτο βήμα της επούλωσης και στην συνέχεια να γίνει η κάλυψή του με νέα επιθηλιακά κύτταρα.

Κάνετε μία φορά την ημέρα αλλαγή. Αργότερα, μπορεί να γίνεται και ανά διήμερο.

Όλα όσα αναφέρουμε, είναι γενικές οδηγίες. Τον τελευταίο λόγο τον έχει ο γιατρός, ο οποίος θα σας δώσει και ειδικότερες οδηγίες.

 Αν από το γιατρό κριθεί απαραίτητο, σε περίπτωση επιμολυσμένου τραύματος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί, αντιβιοτική αγωγή για 4-5 μέρες.

Παρόμοια φροντίδα προτείνεται και σε διαβητικά έλκη, έλκη κατακλίσεων ή γενικά, σε τραύματα με δύσκολη επούλωση.

IMG_0459.JPGΠαρακάτω φαίνεται μία περίπτωση εγκαύματος 1ου-2ου βαθμού πως εξελίχθηκε στις 7-8 μέρες θεραπείας.

IMG_0462.JPGIMG_0454.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τραυματισμός από οικιακό ζώο με βαθιά τραύματα στο κάτω και άνω χείλος. Η θεραπεία έγινε μόνο με τη χρήση της αλοιφής για 10 μέρες χωρίς καμία χειρουργική επέμβαση.

 

 

 

 

 

 

Εδώ φαίνεται περίπτωση βαθιάς πληγής και πως εξελίχθηκε μετά από 10 μέρες θεραπείας.

The product will incorporate an oily extract of the plant Alkanna Tinctoria, the proprietary active ingredient in Alkanna tinctoria ointment which is approved and marketed in Greece as a drug of botanical origin. Alkanna tinctoria ointment has antimicrobial, anti-inflammatory and wound healing properties through accelerated tissue granulation and epithelization. It is applied topically and is indicated for the treatment of ulcers, burns, hemorrhoids, and other traumatic eruptions of the skin.

SUMMARY. Alkanin and its esters have been known to medical science since ancient times and their healing properties are used in many folk remedies. This, alkanna root ointment, was used in order to test its efficiency in the care of partial-thickness burn injuries. A scoring system was established based on the criteria of pain, redness, oedema, bullae, traumatic sepsis and reinfection, and the results were compared to conventional treatment. It was found that in partial-thickness burns Alkanna tictoria ointment, offered quicker and more comfortable healing and that the surface tissue was smooth and not fragile.

Introduction

The potent healing properties of alkanin and its esters seem to have been known since very ancient times. These properties were first mentioned in the five-volume book by the Greek physician and philosopher Dioscopides, "De Materia Medica". The properties were used in many folk medicine remedies of the Far East. More specifically, the Japanese and Chinese still today make extensive use of the preparation "Sliiunko" for the healing of burns, wounds and persistent ulcers. The active ingredients of Alkanna tinctoria ointment, its racemose structure and the esters of the optical antipodes of alkanin and shiconin present a multipotent pharmacological action:

  1. Antimicrobial action anti-Staphylococcus aureus and Staphylococcus epidermidis
  2. Anti-inflammatory action (more potent than Butazolidin)
  3. Anti-neoplasmatic action
  4. Healing action.

 

Σαμπαζιώτης Γεώργιος,   Σαμπαζιώτης Δημήτριος

Φαρμακοποιοί Κυπαρισσία

Για περισσότερες πληροφορίες, τηλ. 2761023832  6945900360