Κρατάμε το μυαλό μας ζωντανό.

Το Ρόδι, αποκαλούνταν από τους Ρωμαίους «Το Μήλο Της Καρχηδόνας» και οι καρποί του ανήκουν στο γένος Punica της οικογένειας «Punicaceae».

    Το σύνολο των αντιδράσεων των κυττάρων του οργανισμού μας αποτελούν το μεταβολισμό μας.
  • Κάποιες από τις αντιδράσεις αυτές έχουν σαν αποτέλεσμα την παραγωγή ουσιών με οξειδωτικές ιδιότητες. Οι περισσότερες από αυτές τις ουσίες έχουν τη μορφή ελεύθερων ριζών οξυγόνου ή αζώτου και είναι ασταθείς (μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου θα αντιδράσουν με οποιοδήποτε συστατικό του κυττάρου βρεθεί στο περιβάλλον τους). Οι οξειδωτικοί παράγοντες τροποποιούν τη σύσταση των δομικών συστατικών και του DNA του κυττάρου με αποτέλεσμα συχνά τη δυσλειτουργία ή και το θάνατο του. Το κύτταρο διαθέτει ομοιοστατικούς μηχανισμούς, οι οποίοι εξουδετερώνουν τους οξειδωτικούς παράγοντες και επιδιορθώνουν τις βλάβες που αυτοί προκαλούν. Υπό κάποιες παθολογικές συνθήκες αλλά και με την πάροδο της ηλικίας η παραγωγή οξειδωτικών παραγόντων αυξάνεται ή/και η άμυνα του οργανισμού αποτυγχάνει, η ισορροπία χάνεται και προκύπτει αυτό που ονομάζουμε οξειδωτικό stress.

Οι καρποί του περιέχουν Αντιοξειδωτικές Ουσίες, όπως είναι οι:

  • Ανθοκυανίνες (ή Ανθοκυάνες)
  • Πολυφαινόλες
  • Τανίνες

Ιστορικά και Παραδοσιακά το Ρόδι Συμβολίζει τη(ν):

  • ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ
  • ΕΥΗΜΕΡΙΑ
  • ΕΥΚΑΡΠΙΑ
  • ΚΑΛΟΤΥΧΙΑ

 

  • Το ρόδι περιέχει:
  • Vitamin C / K / Φυλλικό Οξύ
  •  

  •  
  •  
  • O ΧΥΜΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΕΧΕΙ :
  • Υδρολυτικές τανίνες, ελλαγικό οξύ, ανθοκυάνες, φαινολικά οξέα (καφεϊκό οξύ)
  •  

  •  
  •  
  • Ο ΦΛΟΙΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΕΧΕΙ:
  • Λουτεΐνη, κερσετίνη, ναρινγενίνη, καιμπφερόλη
  •  

  •  
  •  
  • ΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ :
  • 60% πουνισικό οξύ και οιστρογόνα (17mg/kg)
  •  

  •  
  •  

  Οι Ελεύθερες Ρίζες Οξυγόνου και Το Οξειδωτικό Στρες 

  • Το σύνολο των αντιδράσεων των κυττάρων του οργανισμού μας αποτελούν το μεταβολισμό μας.
  • Κάποιες από τις αντιδράσεις αυτές έχουν σαν αποτέλεσμα την παραγωγή ουσιών με οξειδωτικές ιδιότητες.
  • Οι περισσότερες από αυτές τις ουσίες έχουν τη μορφή ελεύθερων ριζών οξυγόνου ή αζώτου και είναι ασταθείς (μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου θα αντιδράσουν με οποιοδήποτε συστατικό του κυττάρου βρεθεί στο περιβάλλον τους).
  • Οι οξειδωτικοί παράγοντες τροποποιούν τη σύσταση των δομικών συστατικών και του DNA του κυττάρου με αποτέλεσμα συχνά τη δυσλειτουργία ή και το θάνατο του.
  • Το κύτταρο διαθέτει ομοιοστατικούς μηχανισμούς, οι οποίοι εξουδετερώνουν τους οξειδωτικούς παράγοντες και επιδιορθώνουν τις βλάβες που αυτοί προκαλούν.
  • Υπό κάποιες παθολογικές συνθήκες αλλά και με την πάροδο της ηλικίας η παραγωγή οξειδωτικών παραγόντων αυξάνεται ή/και η άμυνα του οργανισμού αποτυγχάνει, η ισορροπία χάνεται και προκύπτει αυτό που ονομάζουμε οξειδωτικό stress.

  

  • Το σώμα μας αμύνεται ενάντια στο οξειδωτικό stress με αντιοξειδωτικές ουσίες – που είτε παράγονται ενδογενώς είτε τις λαμβάνουμε από την τροφή– που δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες προτού προκαλέσουν οξειδωτικές βλάβες στους εκάστοτε ιστούς.
  • Σημαντικές αντιοξειδωτικές ουσίες που λαμβάνουμε με την τροφή είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, το κρασί, το ελαιόλαδο κ.α.

  Πώς οι ελεύθερες ρίζες “γερνούν” τον εγκέφαλό μας;Η οξείδωση των πρωτεϊνών και των λιπιδίων παίζει σημαντικό ρόλο στη γήρανση και πιο συγκεκριμένα στο νευροεκφυλισμό του εγκεφάλου, ενώ η φθορά αρχίζει από τα χρόνια της εφηβείας μας. Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με Άνοια συνεχώς αυξάνεται. Από τα 75 εκατομμύρια που καταγράφηκαν διεθνώς το 2010, μέσα σε 30 χρόνια -δηλαδή το 2050- αναμένεται να διπλασιαστούν, αγγίζοντας τα 131,5 εκατομμύρια, σύμφωνα με τη Διεθνή Εταιρεία της Νόσου Αλτσχάιμερ.Ο θάνατος των νευρώνων, όμως, ευθύνεται και για την -καθημερινού τύπου- εξασθένηση της μνήμης και της νοητικής μας ενέργειας. Όπως τόνισε μιλώντας στο Συνέδριο στην Κρήτη η καθηγήτρια Ruth Gabizon: “Τα κύτταρα του εγκεφάλου πεθαίνουν με την πάροδο του χρόνου και δεν αντικαθίστανται. Οι συνήθεις καθημερινές δραστηριότητες, όπως η πέψη της τροφής και η αναπνοή, δημιουργούν ελεύθερες ρίζες που οδηγούν σε οξείδωση και βλάβη των ανθρώπινων κυττάρων και ιδιαίτερα των εγκεφαλικών. Σε αντίθεση με τα κύτταρα του αίματος ή του δέρματος, τα εγκεφαλικά κύτταρα δεν αντικαθίστανται από νέα. Έτσι, οι επιβλαβείς για την υγεία μας ελεύθερες ρίζες καταλήγουν να βλάπτουν τη σκέψη, τη μνήμη, τον προσανατολισμό μας, αλλά και την ικανότητα πνευματικής εγρήγορσης” είπε μεταξύ άλλων.Ο εκφυλισμός του εγκεφάλου είναι μεν μία φυσική και αναπόφευκτη διαδικασία, μπορεί όμως να επιταχυνθεί ή να επιβραδυνθεί, ανάλογα με τον τρόπο ζωής μας, καταλήγουν σήμερα οι επιστήμονες. Σύμφωνα με την Dr. Gabizon: “Εάν είμαστε σε θέση να ελέγξουμε τα επίπεδα των ελεύθερων ριζών, ίσως τα κύτταρά μας να λειτουργούν καλύτερα και να ζουν περισσότερο. Η προσέγγισή μας είναι ότι ακόμη και αν δεν μπορούμε να θεραπεύσουμε τους ασθενείς που πάσχουν από ασθένειες, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, -διότι διαγιγνώσκονται σε ένα στάδιο όπου ο μεγαλύτερος αριθμός εγκεφαλικών κυττάρων είναι ήδη νεκρός- ίσως να μπορούμε να καθυστερήσουμε την εξέλιξη της νόσου σε πρώιμα στάδια, ή ακόμα και να αποτρέψουμε την εμφάνιση ασθενειών σε υγιείς ανθρώπους που κινδυνεύουν να αναπτύξουν νευροεκφυλισμό, κάτι που στην πραγματικότητα μπορεί να συμβεί στους περισσότερους από εμάς”, είπε χαρακτηριστικά.“Για να διατηρούμαστε ακμαίοι καθώς γερνάμε πρέπει να διατηρούμε τα εγκεφαλικά μας κύτταρα ζωντανά”, λέει η Dr. Gabizon και προσθέτει: “Κάθε βήμα της επιστήμης προς τα εμπρός είναι και μία νίκη. Ακόμη και αν δεν βρούμε ποτέ μια οριστική και ριζική θεραπεία για την Άνοια και το Αλτσχάιμερ, αν καταφέρουμε να καθυστερήσουμε τη διαδικασία εκφύλισης των εγκεφαλικών κυττάρων κατά μερικά χρόνια, θα έχουμε κάνει πολύ καλά τη δουλειά μας”, κατέληξε η καθηγήτρια στην ομιλία της.

Διατροφικές ΠληροφορίεςΣυνιστώμενη για ημερήσια κατανάλωση δόση: 2 καψάκια

ΣυστατικάΠοσότητα ανά ημερήσια δόση(2 μαλακά καψάκια)Ποσοστό (%) της ΣΗΔΈλαιο σπόρων ροδιού250mgΔεν έχει ορισθεί Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση για το συστατικό αυτό

Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κύτταρα του οργανισμού μας, ο αριθμός των εγκεφαλικών μας κυττάρων αυξάνεται ελάχιστα μετά την αρχική τους δημιουργία. Από την ηλικία των 30 ετών και μετά αρχίζουμε να χάνουμε αυτά τα πολύ σημαντικά κύτταρα με γοργούς ρυθμούς.

Τα κύτταρα του εγκεφάλου (νευρώνες) πεθαίνουν από διάφορους λόγους. Μερικοί από αυτούς σχετίζονται με τον φυσιολογικό μεταβολισμό μας. Τα εγκεφαλικά κύτταρα προσβάλλονται από τις ελεύθερες ρίζες που παράγονται από τις μεταβολικές αντιδράσεις που διενεργούνται κατά την παραγωγή ενέργειας.

Επιπλέον ο κανονικός ρυθμός μείωσης των εγκεφαλικών κυττάρων αυξάνεται σημαντικά με την παρουσία νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως είναι οι νόσοι του Alzheimer ή του Parkinson. Ο πρόωρος θάνατος των κυττάρων του εγκεφάλου μας είναι υπεύθυνος για την εξασθένιση της μνήμης και της νοητικής μας ενέργειας.